Omega-3 z roślin

Omega-3 z roślin

Naukowcy badali wpływ spożywania przez myszy paszy wzbogaconej olejem genetycznie zmodyfikowanej rośliny Camelina sativa (pol. Lnicznik siewny), uprawianej w szklarniach rolniczego centrum naukowego Rothamsted Research.

 

pobrane
Celem badań było zdobycie informacji  nt. wchłaniania przez ssaki, z tego nowego źródła, kwasu eikozapentaenowego (EPA) – jednego z grupy kwasów omega-3, Zespół zbadał poziom EPA w różnych narządach, takich jak wątroba, a także jego wpływ na ekspresję genów kluczowych dla przetwarzania tłuszczów. Wyniki wskazują, że zalety diety bogatej w te kwasy były podobne do tych, które pochodzą z olejów rybnych.

Kierująca badaniami prof. Anne-Marie Minihane z UEA Norwich Medical School, powiedziała: „Długie łańcuchy EPA wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są korzystne dla układu krążenia i pracy mózgu, jak i dla rozwoju płodu u kobiet w ciąży.
Zalecane dzienne spożycie minimum można osiągnąć przez spożywanie jednej do dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo. Ale aby każdy człowiek na świecie mógł osiągnąć swoje minimum, trzeba by około 1,3 mln ton EPA rocznie. Ryby mogą dostarczyć około 40 procent wymaganej ilości, więc istnieje duży deficyt podaży a tym samym warto znaleźć
alternatywne i trwała źródła tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych.”

Naukowcy chcieli sprawdzić, czy olej z genetycznie zmodyfikowanych roślin można stosować jako substytut tego pochodzącego z ryb. Pierwsze badania wskazują, że ssaki mogą skutecznie gromadzić kluczowe dla zdrowia kwasy tłuszczowe EPA pochodzące z roślin”.

Naukowcy zbadali także, czy spożywanie oleju z roślin zmodyfikowanych było korzystne, tak jak EPA znajdujące się w oleju z ryb. W tytm celu zmierzyli stężenie kwasów tłuszczowych w tkankach wątroby, mięśni i mózgu, a także ekspresję genów biorących udział w regulacji zawartości EPA.
Prof Minihane powiedział: „Myszy karmione dietą kontrolną podobnego do Westernised diety człowieka, wraz z suplementów EPA z genetycznie sativa Camelina lub oleju z ryb, przez dziesięć tygodni – tyle czasu na jakieś korzystne wyniki mają być widoczne.
„Okazało się, że genetycznie olej jest biologicznie źródło EPA, porównywalne korzyści dla wątroby do jedzenia tłustych ryb.”

Prof Minihane stwierdziła optymistycznie, że myszy karmione dietą kontrolną podobną do diety człowieka, wraz z suplementami EPA z genetycznie zmodyfikowanej Camelina sativa oraz oleju z ryb, przez dziesięć tygodni odnoszą porównywalne  korzyści zdrowotne.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *