Chiński „morski” ryż może wyżywić 200 milionów ludzi

Naukowcy chińscy wyprodukowali superodporną odmianę  ryżu, który może rosnąć w słonej wodzie, nazwanego również morskim ryżem. Dzięki tej odmianie będzie można wyżywić ok. 200 milionów ludzi. To wystarczy aby nazwać odkrycie rewolucyjnym.

Ta słonowodna odmiana została wyprodukowana przez Yuana Longpinga, ojca popularnych odmian ryżu, który żywi miliardy ludzi. Naukowiec rozpoczynał swoje badania w latach 70. nad tzw. hybrydowymi odmianami ryżu motywowany obawami, że populacja chińczyków dramatycznie wzrośnie w najbliższych dekadach. Kierowanemu przez niego zespołowi udało się stworzyć wiele odmian ryżu, które były coraz to bardziej odporne, rosły szybciej i dawały lepsze plony. W tej chwili ok. 20% całego produkowanego ryżu jest owocem jego pracy.

Rolnik, który chciałby dzisiaj uprawiać ryż odporny na zasolenie wód, otrzymuje ok 1,5 tony ryżu z hektara. Ta ilość jest nieopłacalna i nie warta włożonego w uprawę wysiłku. Gdyby podwoić zbiory, uprawa stałaby się rentowna.

Morski ryż został wyprodukowany poprzez selekcję, krzyżowanie i analizę genetyczną. Ostatniego lata naukowcy przeprowadzili próbę. Zasiali oni nową odmianę na polach ryżowych na które wpompowano słoną wodę z Morza Żółtego.

Niestety do tej pory sprzedano 6 ton morskiego ryżu po cenie ośmiokrotnie wyższej, niż zwykły ryż. Naukowcy mają nadzieję, że cena tego ryżu spadnie, ze względu na podaż. Chiny mają bowiem ogromne połacie ziemi, które nie są wykorzystywane bo wody w glebie są zbyt słone.

Plony hybrydowego ryżu były bardzo dobre i wahały się między 6.5 a 9.3 tony z hektara. Szacuje się, że tak wysokie zbiory wystarczą do wyprodukowania 55 milionów ton ryżu, który wystarczy do wyżywienia kolejnych 200 milionów ludzi.

Źródło South China Morning Post

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz