nasycone kwasy tłuszczowe tworzą wyspy

Nasycone kwasy tłuszczowe są na pewno toksyczne dla naszych komórek

W naszym coraz bardziej uświadomionym społeczeństwie co parę lat pojawia się nowa moda na zdrowe odżywianie. Pojawiają się ciągle nowe diety: Atkinsa, strefowa, ketogeniczna, wegetariańska, wegańska, południowych plaż itp. Ich zbawienne działanie na zdrowie poparte jest oczywiście dowodami mniej lub bardziej naukowymi. W całym tym chaosie ciężko jest się rozeznać i dowiedzieć się, co jest naprawdę zdrowe, a co nie. Jest jednak jeden pewnik: nasycone kwasy tłuszczowe są złe.

Podczas gdy lekarze, dietetycy i badacze od dawna wiedzą, że nasycone kwasy tłuszczowe są jedną głównych przyczyn zgonów w Stanach Zjednoczonych i w innych krajach rozwiniętych, nie byli oni w stanie określić, jak i dlaczego nadmiar tłuszczów nasyconych, takich jak te znajdujące się np. w smalcu, są toksyczne dla komórek i powodują wiele różnych chorób podczas gdy tłuszcze nienasycone, takie jak te otrzymywane z ryb i oliwy z oliwek, mogą mieć działanie ochronne.

Aby znaleźć odpowiedzi, naukowcy z Columbia University opracowali nową technikę mikroskopii, która pozwala na bezpośrednie śledzenie kwasów tłuszczowych po ich wchłonięciu do żywych komórek. Technika ta polega na zastąpieniu atomów wodoru na kwasach tłuszczowych ich izotopem, deuterem, co nie zmienia ich właściwości fizykochemicznych. Dokonując zmiany, wszystkie molekuły wytworzone z kwasów tłuszczowych można obserwować w żywych komórkach za pomocą zaawansowanej techniki obrazowania zwanej mikroskopią stymulowanego rozpraszania Ramana (SRS).

To, co naukowcy odkryli przy użyciu tej techniki, może mieć znaczący wpływ zarówno na zrozumienie mechanizmów, jak i opracowanie metod leczenia otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

W swojej publikacji, która ukazała się 1 grudnia w materiałach National Academy of Sciences (PNAS), zespół badaczy donosi, że w procesie budowie błony komórkowej z nasyconych kwasów tłuszczowych powstają płaty stwardniałej błony, w której molekuły są „zamrożone”. W zdrowej komórce, błona powinna być elastyczna, a molekuły powinny stanowić ciecz.

Naukowcy pokazali, że sztywne, proste, długie łańcuchy nasyconych kwasów tłuszczowych usztywniają cząsteczki lipidów i powodują ich oddzielenie od reszty błony komórkowej. Pod mikroskopem zespół zaobserwował, że cząsteczki lipidów gromadzą się wtedy w ciasno upakowanych „wyspach” lub klastrach, które nie są zbyt ruchliwe. W miarę, jak więcej nasyconych kwasów tłuszczowych dostaje się do komórki, wyspy te powiększają się, powodując narastającą nieelastyczność błony i stopniowo uszkadzając całą komórkę.

Przez długi czas wierzyliśmy, że wszystkie błony komórkowe są podobne do płynów, dzięki czemu wbudowane w nie białka mogą zmieniać ich kształt i brać udział w reakcjach – powiedział kierownik zespołu, profesor chemii Wei Min. Prawie nie obserwowano stwardniałych błon komórkowych w żywych komórkach ssaków. To co zobaczyliśmy było czymś zupełnie innym i zaskakującym.

Cząsteczki lipidów wytworzone z nienasyconych kwasów tłuszczowych mają w swoich łańcuchach załamanie, mówi Min, co sprawia, że ​​molekuły lipidowe nie są tak dokładnie do siebie dopasowane, jak te powstające z kwasów nasyconych. Dlatego wciąż poruszają się swobodnie, zamiast tworzyć stacjonarne skupiska. W trakcie ruchu cząsteczki te mogą przepychać się i przesuwać pomiędzy ściśle upakowanymi nasyconymi łańcuchami kwasów tłuszczowych.

Odkryliśmy, że dodanie nienasyconych kwasów tłuszczowych może” stopić wyspy lipidowe utworzone przez nasycone kwasy tłuszczowe – powiedziała inna badaczka Yihui Shen. Ten nowy mechanizm może częściowo wyjaśnić korzystny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych i to, jak nienasycone tłuszcze, takie jak te z oleju z ryb, mogą być chronić komórki przed niektórych zaburzeniami lipidowymi.

Badania po raz pierwszy umożliwiło naukowcom szczegółową wizualizację rozkładu i dynamiki kwasów tłuszczowych wewnątrz żywych komórek, ujawniły nieznany wcześniej mechanizm toksyczny działania dużych ilości nasyconej kwasów tłuszczowych wewnątrz błon komórkowych.
Gdy naukowcy znajdą sposób, na zablokowanie toksycznej akumulacji lipidów, to będzie to miało ogromny wpływ na zdrowie miliardów ludzi, którzy są zagrożeni śmiertelnymi chorobami wywoływanymi przez zaburzenia gospodarki lipidami.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz